Mérföldkő

Életünk során többször eszünkbe jut, elhangzik, hogy „készüljünk a nyugdíjba menésre”, csak azt nem mondja meg senki, hogyan. Arról például nincs szó, hogy a nyugdíjas évek hosszúak lesznek, és ugyanolyan jelentősek, mint az összes többi. Vannak fontos események az életünkben, mint a diploma megszerzése, a házasságkötés, a gyerekek születése, iskolába kerülésük, majd elköltözésük otthonról, stb.. A nyugdíjba vonulás is ilyen esemény, de ugyanúgy, mint a többi, csak egy mérföldkő a többi közül. Nem életünk könyvének vége, csak egy új fejezet kezdete.

A „nyugdíjkorhatár” csak egy jogi, társadalombiztosítási fogalom, manapság már az emberek változatos időpontokban és módon mennek nyugdíjba. Többek között azért, mert a hirtelen váltástól mindenki tart.

A váltás nehézségei

Vannak, akik attól félnek, hogy a megtakarításaik nem lesznek elegendők, vannak, akik a karrierjük végével azonosítják a nyugdíjba menést, és ez arra indítja őket, hogy maradjanak még a munkában. Ez utóbbi főleg a férfiakra jellemző, a nők hamarabb feltalálják magukat az új helyzetben.

Frusztrációt okozhat a félelem az identitásunk megváltozásától, elvesztésétől is, ha annak fontos (talán legfőbb) része volt a hivatásunk. Félünk a céltalanságtól is, hiszen 40 munkában eltöltött év során célok köré szervezett közösségben éltünk. Nem reális elvárni, hogy ha nyugdíjba vonuláskor beleugrunk néhány újabb tevékenységbe, azokban ugyanolyan profik leszünk pár hónap alatt – ez csak újabb frusztrációt okozhat.

Terv az első évre

Az átmenetet megkönnyítheti, és a nyugdíjba vonulás körüli feszültséget csökkentheti, ha az első 1 – 2 évre célokat tűzünk ki. Olyan célokat, amik levezetik ezt a feszültséget, ugyanakkor strukturálják az időt, fókuszálják figyelmet – ahogy ehhez hozzászoktunk a 40 év munka alatt. Egy olyan életmódot jelent, ami hasonlít az eddigihez, de már lazább, spontánabb.

Akár utazásokat, akár új dolgok felfedezését tűzzük ki, a lényeg az, hogy ne a teljesítmény legyen fókuszban, hanem a levezetés, próbálgatás, kísérletezgetés. Valószínű, hogy ez alatt az idő alatt rá fogunk jönni, mi az, amit hosszabb távon is szeretnénk csinálni, ami értelmet és örömöket fog adni nyugdíjas éveinknek.