bölcsesség

Karrier fiatalon

Amikor egy sikeres élsportoló visszavonul 30 éves korában, azt természetesnek tartjuk. Elfogadjuk, hogy ebben a műfajban a karrier vége fiatalon következik be. Nem várjuk el, hogy egy sportoló 50-60 éves korában ugyanolyan teljesítményt nyújtson.

Kutatások mutatják, hogy a kreatív szakmában a produktivitás csúcsa 30-40 éves kor között van, de a startup vállalkozók sikerei is korán jelentkeznek. Így a szakmai karrier vége is – bár ezt ők sokszor így is tervezik.

Akik fiatalon illetve 50 éves koruk előtt nagy szakmai sikereket értek el, később gyakran szenvednek, amikor úgy érzik, teljesítményük hanyatlani kezd. Úgy érzik, hogy a karrierjük vége egyben az életük végét is jelenti.

Ennek az oka, hogy rengeteg energiát fektettek abba, hogy a topon legyenek, fenntartsák a sikereiket, gyakorlatilag függővé váltak ettől. Ellentétben a sportolókkal, maguktól azt várják, hogy életük végéig ugyanolyan teljesítményre legyenek képesek. Sikereiket ráadásul legtöbbször a külső dolgok felhalmozásában látják: címek, rangok, pénz, hatalom…

Szakmai hanyatlás

Van, hogy a szakmai hanyatlás előbb jön el, mint gondolnánk. Ez nem feltétlenül jelenti a karrier végét, hiszen sokáig külső szemlélők előtt rejtve marad a dolog. A mókuskerék forog tovább, csak a régen lelkes szakember kiégett, érzi, hogy a munkája már nem tölti el olyan lelkesedéssel, mint régen. És azt is tapasztalja, hogy a gyors információfeldolgozás, vadonatúj problémák megoldása, a változások rugalmas lekövetése már nem megy olyan jól.

Ahogy a sportolók fizikai képességei is átalakulnak, a szellemi munkához szükséges intelligencia alkotóinak aránya is megváltoznak. Az újszerű feladatok megoldásához szükséges fluid intelligencia hanyatlik, azonban a tapasztalatok felhasználásán alapuló kristályos intelligencia később éri el csúcspontját. Akkoriban, amikor úgy érezzük, hogy szakmai karrierünk végéhez értünk. Ez az intelligencia képessé tesz minket tudásunk és tapasztalataink összekötésére, nagyobb összefüggések meglátására, azok elmagyarázására, vagyis tudásunk értelmes és hasznos megosztására.

Vagyis a szakmai hanyatlás nem jelenti karrierünk végét! Az a feladatunk, hogy újraalkossuk magunkat: megszabaduljunk felesleges külső elvárásoktól, a felhalmozás iránti függőségünktől, attól, hogy elveszített képességeinkre alapozott sikereket akarjunk továbbra is görcsösen elérni. Ez egy csapda! Még az előtt érdemes lemondani ezekről a sikerekről, és felkészülni egy új életszakaszra, mielőtt valóban hanyatlani kezd a karrierünk.

50 fölött érdemes az igazán fontos, lényegi értékek felé fordulni, a bölcsesség, a spiritualitás, a szolgálat önmagunkban való kifejlesztése a feladatunk. Lehet, hogy ez a „karrier vége”, de nem az életé! Tapasztalataim szerint ezekről a kérdésekről remek coaching beszélgetéseket tudunk folytatni, a külső támogatás igazán inspiráló lehet.

Mit szeretnél, ha a sírod mellett mondanának? „Kedves, bölcs és mélyen spirituális ember volt” vagy: „Korán lett alelnök egy sikeres cégnél, és rengeteg repülési mérföldet gyűjtött össze.”?

(Ihlető forrás: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/07/work-peak-professional-decline/590650/)