Furcsán hangozhat ez a párosítás. Hogyan kapcsolódhat össze a spiritualitás azzal, ami a „karrier” szóról eszünkbe jut: pozíciók, hatalom, anyagi jólét, munka? Ezek mind „földi” dolgok, hogyan kapcsolódnak a transzcendenssel?

Mégis, ha kicsit boncolgatjuk a kapcsolatot, segíthet nekünk megtalálni azt, amit munkahelyi karrierünk után tevékenységként választhatunk.

Alapvető értékei mindenkinek vannak, még ha esetleg nem is tudatosította őket. Mindenki keresi, vágyik arra, hogy valami olyasmit tegyen, amitől értelmesnek érezheti az életét. Ezeket gondoljuk mi, spirituális úton járók az életfeladatunknak. Valami olyasmit, amit nem külső szocializációs hatásra, hanem belső indíttatásra teszünk. Az életfeladatunk megtalálása ezért komoly önismereti munka, és egész életünkön át tarthat.

Ha olyan szerencsés voltál, hogy szeretted a munkádat, igazán fontos része volt az életednek, akkor valószínűleg az életfeladatodat találtad meg. Ne olyasmire gondoljunk életfeladatként, mint „főzni egy étteremben”, „logisztikai főosztályt vezetni” vagy „tréningeket tartani”. Ennél tágabb értelembe kell gondolkoznod, a munkád lényegét, értelmét kell felismerned. Feltárni a mintázatokat, azokat a lényegeket, amelyek valószínűleg különféle formában nyilvánultak meg, de mégis volt bennük valami közös.

  • Mit, kiket szolgált a munkád?
  • Milyen alapvető értékeidet testesítette meg amit vagy ahogyan csináltad?
  • Hogyan változtak ezek az értékek az idők folyamán? Mi volt az a fonal, ami végighúzódott szakmai karriered során?
  • Most melyek a legfontosabb értékek, amiket szem előtt tartasz?

Innen egy lépés, hogy továbbgondold: mit tehetnél a szakmai karriered hanyatlása, vagy a nyugdíjba menés után.

  • Hogyan, milyen formában szolgálhatom tovább azt, amit eddig?
  • Milyen tevékenységben tudnám az értékeimet megélni, megtestesíteni?
  • Mitől érezném értelmesnek az életem?

Életed utolsó szakaszában ez a dolgod. És hogy kitágítsd a láthatárodat: amit eddig magad, vagy a vállalatod számára tettél, a képességek, tudások, amiket magad vagy a céged számára hasznosítottál, most a világ számára tudod felajánlani. Ezek nem nagy szavak: „világ” az is, ha kiválasztod egy szegmensét, és ott teszed a dolgod, egy mások számára hasznos célt, ügyet, és azt szolgálod.