Mi az időskori boldogság titka? Egész életünk során keressük, mégis, ahogy öregszünk, egyre fontosabbá válik a kérdés: hogyan lehetne hosszú, boldog életem? Fiatal korban egészen más választ adunk erre a kérdésre, mint amit 30, 50 vagy 70 körül gondolunk erről.

De amilyen az életünk 50 éves korunkban, az nagyban meghatározza, egészségesek és boldogok leszünk-e később, 70, vagy akár 90 éves korunkban. Mik azok a tényezők, amik ilyen hosszú távon hatnak az egészségünkre és a jóllétünkre? Valóban a sok pénz, a sikeres karrier vagy hírnév, ahogy a fiatalok hiszik?

Erről szól, egy 75 évnyi (!) kutatás eredményei alapján Robert Waldinger TED előadása. Többféle családból, társadalmi háttérből származó embereket követtek, 1938 (!) óta. Kérdőívekkel, mélyinterjúkkal, szüleik, majd gyerekeik, házastársaik bevonásával, orvosi vizsgálatokkal rengeteg adatot szereztek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a korai életmód hogyan jósolja meg előre, boldognak értékelik-e az életüket idős korukban.

Az egyedülálló kutatás 4. vezetője Robert Waldinger, aki ebben a 12 percben elmondja, mi az időskori boldogság titka.
Nem lövöm le a poént (vagy ahogy a fiatalok mondanák: nem spoiler-ezek), de annyit mondhatok: a fizikai és mentális egészséget, időskori boldogságot megalapozhatjuk, 50-60 éves korunkban is!