Sajnos, a „mentálhigiéné” kifejezés kevéssé ismert, pedig olyan valami, amivel mindenkinek foglalkoznia kellene. Ahogy a testünket tisztán tartjuk, gondozzuk, úgy kellene a lelkünkkel is rendszeresen foglalkozni.

Mit várhatsz, mit kaphatsz a mentálhigiénés beszélgetésektől?

A segítő beszélgetések egy mentálhigiénés szakemberrel azt a célt szolgálják, hogy a hozzá fordulónak segítsen zaklatott érzelmeit tisztázni, kavargó gondolataiban rendet teremteni. A cél az, hogy a kliens tisztábban lássa saját élethelyzetét, kapcsolatait, zavaró események, környezeti hatások után hamarabb visszanyerje lelki egyensúlyát, képes legyen tiszta fejjel döntéseket hozni és cselekdni, örömteli életet élni.

Egyáltalán, mi a csuda az a „mentálhigiéné?

A „mentálhigiéné” lelki tisztaságot jelent. A lelki egészségvédelem tudományaként elmélet és gyakorlat is egyben: felhasználva több társadalom- és bölcsészettudomány eredményeit, azon dolgozik, hogy az emberek lelki egészségét megőrizze, javítsa. Foglalkozik a lelki egészségnek ártó, és az azt javító külső-belső tényezőkkel, gyakorlatokat alakít ki arra, hogyan lehet az embereknek segíteni abban, hogy megőrizzék, javítsák, helyreállítsák lelki egészségüket, egyensúlyukat. Akik segítenek: az erre kiképzett mentálhigiénés segítő szakemberek.

Miért van szükség szakemberre?

Aki tudatosan, felelősen éli az életét, sok nehéz helyzetből fel tud állni önmaga. De még velük is előfordulhat, hogy szükségük van arra, hogy valakivel átbeszéljék a problémájukat. Már maga az, hogy szóba öntjük, igyekszünk pontosan megfogalmazni valaki másnak a gondolatainkat, gyógyító hatású. A segítőtől kapott empátia, feltétel nélküli elfogadás, a beszélgetések során tőle kapott „tükrök” olyan támogatások, amikről kár lenne lemondani.

Hogyan zajlik a folyamat, mi történik a beszélgetések során?

Mielőtt belevágnánk a folyamatba, ami 5-10 (vagy szükség szerint több) 50-60 perces beszélgetésből áll, egy előzetes konzultációban megbeszéljük a témát, amit a kliens körbe szeretne járni. A beszélgetések azután az ő igényei szerint, hozott témái szerint alakulnak tovább. Ellentétben a coachinggal, ahol a coach irányítja a folyamatot és a beszélgetések menetét, feladatokat ad, eszközöket használ, itt a kliens határozza meg, hogy az egyes beszélgetések során merre megyünk, miről beszélünk.

Mi köze ennek a nyugdíjazáshoz, öregedéshez?

Az öregedés, a visszavonulás életszakasza pontosan egy olyan időszak, amikor lelki egyensúlyunk alaposan megbillenhet. Tapasztaljuk bizonyos képességeink romlását, a társadalomból érkező előítéleteket, jövőnk bizonytalanságát. A nyugdíjas évekre gondolva érzelmeink a hullámoznak az örömteli várakozás és a kétségbeesés között. Szeretnénk boldog időskort – de erre lelkileg fel kell készülni. A mentálhigiénés beszélgetések abban  támogatnak, hogy utolsó életszakaszunkat ne depresszióban, hanyatlásként, hanem testi-lelki egészségünkre vigyázva, boldogan tölthessük.

Hogyan tudom kipróbálni?

A mentálhigiénés beszélgetésekről több információ, és bejelentkezési lehetőség: https://www.restorerevive.hu/bozsargabriella.html