Személyes (küldetés)

Ahogy közeledtem a 60. életévemhez, a korosztályomhoz tartozó barátok és ismerősök körében furcsa kór ütötte fel a fejét. Egyre-másra emlegették, hogy meglepte őket az elégedetlenség érzése, pedig hivatásukban sikeresek, családjuk rendben, felnőtt gyerekeik boldogulnak, anyagilag stabil a helyzetük, és mégis, így 60 körül elégedetlenek az életükkel. Valahogy elfáradtak – nem fizikailag, talán szellemileg sem, inkább lelkileg. A hivatásuk egyre kevésbé lelkesíti őket, vagy nem bírják a tempót, amit a munkahelyük elvárna, ráadásul nem is látják már értelmét a nagy hajtásnak. Kisebb-nagyobb betegségeik vannak, de el tudják fogadni, ezzel együtt tudnak élni, mégis azt érzik, hogy „valami nincs rendben”. „Nem vagyok önmagam mostanában.” – mondják. Ez különösen azért fájó, mert hamarosan nyugdíjba mennek, és aggódnak, mihez fognak kezdeni az életükkel?

Egyszer csak felismertem, vagy inkább: végre bevallottam magamnak, én is hasonlóan érzek. De nem akartam belenyugodni abba, hogy innentől a hanyatlás jön. Elkezdtem olvasni, kutatni, és fokozatosan ráébredtem: nem feltétlenül! Viszont, ha azt szeretném, hogy életem harmadik harmadát értelmesen és élvezetesen töltsem el, MOST, 60 évesen kell erre felkészülnöm. Dolgom van még személyiségem fejlesztésével is, van mások számára hasznos feladatom is.

Ebből egyenesen következett: segítő szakemberként másokat is tudok támogatni a felkészülésben, egy szerethető öregkor felépítésében. Mindazzal, amit megélek, amit tanulok, tapasztalok. Hiszen EZ az időskor feladata: bölcsességünk kifejlesztése és tudásunk, tapasztalataink átadása.

Tárgyilagos (képzettségek)

Okleveles vegyészmérnökként végeztem 1982-ben, majd tudományos kutatói éveim után egyetemi doktori címet szereztem szerves kémiából 1989-ben.
Gyógyszeriparban töltött 17 év vezetői munka, és egy kiégés után váltottam hivatást, 2008-ban.
Ezután szervezetfejlesztőként, trénerként és coachként dolgoztam, folyamatosan képezve magam. Dolgoztam kis, közepes és nagyvállalatokban, a verseny- és a közszférában is. Tréningeket tartottam, szervezeti diagnózisokat készítettem, facilitáltam műhelymunkákat, végzek egyéni és teamcoachingot is. Önkéntesként tevékenykedtem több civil szervezetben.

Az évek alatt számtalan emberi sorsot, problémát ismertem meg, ez indított arra, hogy szervezetek felől az emberek egyéni támogatása felé forduljak. Személyközpontú tanácsadó lettem, majd, már nyugdíjasként Mentálhigiénés segítő szakember, majd Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista. Bach virágterápiás konzultációval is foglalkozom. Ez a módszertani sokszínűség lehetővé teszi, hogy minden klienssel saját, hozzáillő segítő folyamatot vezessek.

A segítő hivatáshoz szükséges képzéseim:

Trénerképzés (Dr. Barlai Róbert, 330 óra)
Business és management coach képzés (Dr. Bodó Péter, 234 óra)
Személyközpontú terapeuta és tanácsadó képzés (Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület, 300 óra)
Humanisztikus Asztrológia iskola (5 éves tanácsadó képzés)
Asztrológiai iskola (Kiss J. Zsolt, 5 éves képzés)
Bach virágterápiás tanácsadó képzés (Dr. Bach Centre, 80 óra)
Mentálhigiénés segítő szakember képzés (Károli Gáspár Református Egyetem)
Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista képzés (Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország Központ)

Folyamatban: Életmód-tanácsadó (Lifestyle Medicine Consultant) képzés (LifestylePro Academy)

Módszertani továbbképzések:

A szervezetfejlesztési tanácsadás tartalma és módszerei (Concordia)
Appreciative Inquiry a szervezetfejlesztésben és a coachingban (Dr. Bodó Péter)
Moderátor képzés (Wieland Akadémia)
Vizuális facilitátor képzés (Wieland Akadémia)
ARPe teszt tanácsadó képzés (FLOW)
Action Learning team coach képzés (Gestalt Coaching Center)

Szakmai szervezeti tagságok:

Etalon Coaching Társaság

Magyarországi Coachszervezetek Szövetsége

Európai Coaching Szövetség (ECA) Coaching Pool

Restore Revive 360 holisztikus gyógyító közösség