Bach virágok

Gyakori, hogy coaching folyamataink témája a kliens döntéshozatallal kapcsolatos elakadása, bármilyen formát öltsön is ez. Halogatás, túl gyors döntés, elbonyolítás, határozatlanság, szorongások, és még sok minden más.

Életünk során döntéseinkben több, egymással bonyolult kapcsolatban tényezőt kell figyelembe venni, és ráadásul gyorsan. Ez a helyzet gyakran vezet döntésképtelenséghez – nem tudjuk a helyzetet teljesen áttekinteni, újabb és újabb tényezőket veszünk bele a mérlegelésbe, mert tökéletes döntést szeretnénk hozni. De az információ egyre több, a helyzet egy összegubancolódott fonalgombolyaghoz kezd hasonlítani, és persze a döntést egyre nehezebb meghozni.

A coach segíthet, hogy a kliens rálásson erre a működésre, tudatosítsa magában, mely gondolkodási és cselekvési sémái akadályozzák abban, hogy a bonyolult felől az egyszerűbb felé haladjon. Mi van a mögött, hogy nem a szintézis, lényeglátás és döntés felé halad, hanem éppen ellenkezőleg? Támogathatja a klienst, hogy saját maga számára elfogadható, biztonságos egyszerűsítő stratégiákat dolgozzon ki, azokat a coaching folyamat során kipróbálja, finomítsa, begyakorolja.

Igen ám, de előfordulhat, hogy a hozzánk forduló sémái, működésmódja mögött olyan tudattalan, régen kialakult hiedelmek állnak, amelyeket a coaching során különböző eszközökkel kibontogatunk, de mind a feltárás, mind a megoldás időigényes. Más módszerekkel sokkal hatékonyabban lehet oldani ezeket a belső blokkokat, így segíteni a coaching eredményességét.

Egy ilyen módszer a Bach-virágterápia, amely a hasonló problémák mögött megtalálja és kezeli a személyes, egyedi okot, és finom módszerekkel „eltünteti” a gátat – lehetővé téve ezzel, hogy kliensünk változtasson működésén.

Abban az esetben, ha sok választási lehetőség előtt állunk, sokaknak problémát okoz a helyes döntés meghozatala. Az ember ilyenkor azt érzi, hogy megannyi út van és ingadozik, melyiket válassza. Hol ez, hol valamelyik másik lehetőség tűnik jobbnak. Gyakran ebben a helyzetben végül valaki más fog dönteni. Erre az érzelmi állapotra javasoljuk a Scleranthus (Szikárka) esszenciát.

Előfordulhat, hogy azt vesszük észre magunkon, halogatjuk a szükséges döntések meghozatalát. Sokat gondolkodunk rajta, pro-kontra listákat írunk, és már ebben is kifáradunk, így nem jutunk el a végső lépéshez, hogy döntsünk. Ebben az esetben a Hornbeam (Gyertyán) virága hozza meg a kívánt lendületet.

Magától értetődő és nem kizárható tényező a döntések bizonytalansága, mégis ez sokszor hat bénítólag. Egészen bizonyos, hogy információink nem teljesek, hogy a jövőbeni környezetre, döntéseink hatására csak becsléseink vannak. Ennek elfogadását, az információ-hiányos helyzet kezelését segítheti a coaching: növelni tudja a kliens azon képességét, hogy dönteni tudjon, cselekedjen, a bizonytalanságok közepette is. A coach segít felismerni, mivel és milyen mértékben lehet csökkenteni a bizonytalanságot, mi ennek az ára, mit kell a kliensnek mérlegelnie. Végső célként pedig azt elérni, hogy jobban alkalmazkodjon a változásokhoz, gyorsabban tudjon reagálni. Az alacsony bizonytalanság-tűrés és kockázatvállalás mögött létező egyedi okok megszüntetésében is segíthetnek a virágesszenciák.

Gyakran a döntés problémák abból adódnak, hogy attól tartunk, rossz döntést hozunk. Azaz nem bízunk eléggé a saját döntésünkben. A Vörösfenyő (Larch) virága növeli az önbizalmunkat és a siker felé orientál.

Ha kudarc ér, gyakran elbátortalanodunk, nem bízunk a jövőben, és úgy érezzük, valami biztosan balul fog kiütni. A Gentian (Tárnics) cseppek szedésével, a virág hatására pozitívan fogunk gondolkodni és optimistán tekintünk a jövőbe.

Azoknak, akik nem bíznak saját meglátásaikban és ezért másokhoz fordulnak tanácsért, a Cerato (Kékgyökér) virága támogatja, hogy hallgasson saját intuíciójára, ami segíteni fogja őket a legjobb lehetőség kiválasztásban.

Az is előfordulhat, hogy csupán két lehetőség közül kellene választanunk, mégsem sikerül. Hol az egyik, hol a másik út csábítóbb. Egy idő után ez a döntésképtelenség rossz érzéssel tölt el bennünket, megborul az egyensúlyunk, még magunkra is megharagudhatunk emiatt. A Scleranthus (Szikárka) segít a két dolog közötti döntésben, a Pine (Erdeifenyő) pedig megszünteti a döntésképtelenségből adódó önmarcangolást.

Számos, egyéb döntési csapda is leselkedik ránk, olyan dolgok, amelyek torzítják ítélőképességünket, és ezzel akadályozzák, hogy jó döntést hozzunk.

Vannak, akik félnek azoktól az alternatíváktól, amelyek változást hozhatnak a jól megszokott környezetbe vagy munkafolyamatba, vannak, akik a döntéssel óhatatlanul együtt járó konfliktusoktól, népszerűség elvesztésétől tartanak. Ezek persze sokszor nem tudatos szempontok – felismerésükben és „átprogramozásukban” segíthet egy coaching folyamat, de kezdődhet a folyamat a háttérben rejlő blokkok feloldásával, a Bach terápia segítségével.

Változások közepette nehéz lehet megtartani saját irányunkat, ellenállni mások befolyásának, kitartani a változások közepette jelentkező nehézségek ellenére. Ebben segít a Walnut (Diófa) esszencia.

Van, hogy a döntés következménye valóban „félelmetes” – de előfordul, hogy ez a félelem túlzottan eluralkodik rajtunk és megbénít. Ilyenkor, megnevezhető, konkrét félelem esetén segít a Mimulus (Bohócvirág).

Az előzőeken kívül számos ok lehet a döntésképtelenség mögött. Például nem merjük saját véleményünket képviselni, álmodozás, a tettrekészség hiánya, a kimerültség, a döntésekkel kapcsolatos múltbeli, rossz tapasztalatok, és így tovább. Ezeket az érzelmi állapotokat hatásosan tudjuk enyhíteni a Bach virágokkal – ezzel döntésképes állapotba hozni a klienst. Ha a kibillent érzelmi egyensúly enyhül, a kliens képessé válik arra, hogy a coach segítségével racionálisan végiggondolja választását.

Érdemes tehát nem kiragadottan egy működésbeli problémával foglalkozni, hanem a tudattalan elvárásaival, blokkjaival együtt teljes embert nézni, és az egyéniségére szabott legjobb megoldást keresni.