Rock Rose

A félelem az az érzés, amit sokszor érzünk életünk során, akkor is, ha ezt nehezen valljuk be – sokszor magunknak is. Azonban ahogy minden érzés, a félelem sokféle árnyalatú lehet. Bach doktor egyik legszebb gondolata, hogy nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az érzelmeinket, és a megfelelő, speciális Bach virágesszenciát alkalmazni.

A Mimulus (bohócvirág)

az egyik leggyakrabban használt félelem elleni szer: olyankor hasznos, amikor konkrétan meg tudjuk nevezni, mitől félünk, például egy vizsgától, a sötéttől, betegségtől, állatoktól. Gyerekeknél is jó szolgálatot tesz, ha meg tudják nevezni félelem okát. Hatására higgadtabban, bátrabban tudunk szembenézni a félelmet keltő helyzettel.

Az Aspen (rezgőnyár)

hasznos akkor, amikor rossz előérzetünk van, balsejtelmek gyötörnek, de nem tudunk konkrét okot mondani. Erről még nehezebben beszélünk, hiszen „indokolatlan” a félelem, legalábbis nem tudunk konkrétumot megnevezni, és ez mások számára nehezen érthető. A szer abban segít, hogy el tudjuk fogadni és kezelni tudjuk érzékenységünket, bizakodva tekintsünk a jövőbe.

A Rock Rose (molyhos napvirág)

azokban a helyzetekben használatos, amikor vészhelyzetben vagyunk, hirtelen pánikot, rettegést érzünk. Egy baleset, egy rossz hír, egy rémálom lehet a kiváltó ok. A szer hatására képesek leszünk az irányítást újra a kezünkbe venni, erőinket mozgósítani, bátorságot nyerni.

A Red Chestnut (vörösvirágú vadgesztenye)

ismerős lehet: akkor szükséges, amikor a félelem szeretteinkért való túlzott aggódásban nyilvánul meg. Valami jövőbeni szerencsétlenségtől féltjük őket. A szer hatására továbbra is odafigyelünk másokra, de el tudjuk engedni a túlzott félelmet.

A Cherry Plum (cseresznyeszilva)

talán a legnehezebben „megfogható” állapot: félelem attól, hogy elveszítjük az önuralmunkat, valami olyasmit teszünk, amit nem szeretnénk. Ez nem feltétlenül egy borzalmas tett, lehet, hogy csak egy ingerült odamondás, bántó megjegyzés, ha erre hajlamosak vagyunk. A szer hatására higgadtabban tudunk viselkedni, érzéseinket megfelelő formában fogjuk kifejezni.

Amikor várhatóan veszteséggel, szorongást vagy félelmet keltő, problémás helyzettel kell szembenéznünk, érdemes megvizsgálni, tulajdonképpen mi is rejlik érzelmeink mélyén. A konzultáció során alaposan megbeszéljük, kibontjuk ezeket a félelem-érzéseket, és a megfelelő szert alkalmazzuk.