Azok számára, akik a bizonytalanság érzésével küszködnek, többféle Bach szer ajánlható, attól függően, hogy milyen formában nyilvánul meg bizonytalanságuk.

A Scleranthus (egynyári szikárka)

állapot talán a leginkább ismerős: bizonytalanságunk miatt két dolog közül nem tudunk választani. Hezitálunk, mert hol az egyik, hol a másik megoldás látszik jónak, és végül annyit dilemmázunk, hogy ki is merülünk ebben. A szer hatására rátalálunk belső hangunkra, és határozottabban érezzük, mi lenne nekünk a jó.

A Cerato (kékgyökér)

állapot inkább elbizonytalanodás: meghozzuk a döntést, de utána elkezdünk kételkedni annak jóságában. Elkezdünk tanácsokat kérni, megerősítést keresünk, de az ellentmondó vélemények miatt végül a bizonytalanság csak erősödik. A szer hatására hallgatunk az intuíciónkra, kitartunk saját véleményünk mellett.

A Gentian (tárnics)

akkor szükséges, amikor egy kudarcélmény hatására lép fel a bizonytalanság. Általában jól vezetjük az életünket, de egy akadály, egy bukás, sikertelenség elbizonytalanít, elveszítjük a hitünket. A szer hatására hinni fogunk abban, hogy a nehézségek ellenére tovább tudjunk menni, újra megpróbálni azt, ami eddig sikertelen volt.

A Gorse (sülzanót)

azoknak való, akik a kudarcok, nehézségek hatására már nem csak bizonytalanságot éreznek, hanem feladták a reményt, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak. Például betegség esetén már nem hisz a kezelésben, a gyógyulásban. A szer hatására visszanyerhetjük a reményt, újra el tudjuk képzelni, hogy a helyzet megoldható.

A Hornbeam (gyertyán)

állapot elsőre nem illik a bizonytalanság csoportba: annak van szüksége rá, aki úgy érzi, hogy nincs ereje a sok feladathoz, ami rá vár. Ránéz a teendői listájára, és már fáradtnak érzi magát. Ezért halogat: egyikhez sem kezd hozzá, vagy hol az egyiket, hol a másikat kezdi el, de nem fejezi be. őket. A szer hatására képes kitörni a szokásaiból, visszanyeri a hitét, hogy képes mindent elvégezni, ami rá vár.

A Wild Oat (ágas rozsnok)

az élet fontosabb helyzeteiben tapasztalt bizonytalanság állapota. Amikor azt érezzük, hogy sok minden érdekel, sok mindenre lennénk képesek, szeretnénk valami nagyot, értelmeset alkotni, de nem tudjuk, melyik lehetőséget válasszuk. Lehet, hogy bizonytalanságunk abból ered, hogy elégedetlenek vagyunk azzal, amit elértünk, ahol vagyunk az életben, és keressük a kiteljesedés érzését. A szer hatására rátalálhatunk életcélunkra, képesek vagyunk reálisan mérlegelni a lehetőségeinket. Ez a Bach esszencia jól jöhet életszakaszok lezárásakor.

Ebben a csoportban talán nem könnyű eligazodni, nem mindig egyértelmű, mi is rejlik bizonytalanság-érzésünk mélyén. A konzultáció során feltárjuk az érzelmek hátterét, és ki tudjuk választani a helyzethez illő szert.