Ha úgy érzed, hogy a mindennapjaidban zavarnak, akadályoznak szorongások, félelmek, kétségbeesés, bizonytalanságok, testi-szellemi kimerültség – vagyis negatív érzelmek, akkor ez a szelíd módszer lehet az első lépés a belső harmónia megteremtésében.

Mit várhatsz és mit kapsz a Bach virágoktól?

Negatív érzéseid enyhülését, kiegyensúlyozottságot

Energiát, harmóniát, reményt

Önismeretet, felismeréseket – összekapcsolódást igazi érzéseiddel, motivációiddal

Cselekvőképességet

Hogyan fognak a Bach virágok segíteni?

A virágesszenciákból készült egyéni keverék szedése

 • arra késztet, hogy figyeld saját érzéseidet, ahogy változnak, ezáltal önmagadat jobban megismerd,
 • enyhíti a zavaró érzések, gondolatok uralmát,
 • lehetőséget ad, hogy nyugodtabban gondolkodj és helyes módon cselekedj,
 • átsegít a nehéz helyzeteken,
 • képessé tesz arra, hogy korrigáld nemkívánatos viselkedéseidet.

Hogyan zajlik a Bach virágokkal történő támogatás?

 1. Azt, hogy milyen szerre van szükséged, egy kb. egy-másfél órás beszélgetésben derítjük ki. Elmondod, hogy milyen problémák foglalkoztatnak, zavarnak, milyen helyzetben vagy, mit szeretnél, ha megváltozna. Szépen kibontjuk a kibillent érzelmi állapot mibenlétét, majd „lefordítom” a Bach virágok nyelvére. A gyógyíreknek 7 csoportja van. Az egy csoportba tartozó szerek hasonló állapotokra rezonálnak, a beszélgetés célja pontosan az, hogy finoman különítsük el a kis különbségeket, árnyaljuk, differenciáljuk az érzelmi állapotot, amire szert választunk.
 2. A virágesszenciákból rád, illetve aktuális lelkiállapotodra ható vizes keveréket készítek. A szerek lényegét, indikációját mindig pontosan elmagyarázom, és jogod van úgy dönteni, hogy valamelyikre nincs szükséged.
 3. A keveréket 3 hétig kell szedned, bármilyen folyadékba belecseppentve naponta 4×4 cseppet. Reggel, este, és napközben körülbelül egyenletesen elosztva délelőtt, délután.
 4. Ha úgy érzed, hogy többre van szükséged, a gyakoriságot növeld, ne a mennyiséget.
 5. Ha úgy érzed, hogy szükséged van rá, 3 múlva újra találkozhatunk. Ugyanis a Bach virágterápia önismereti út is: segítségével felismerheted érzelmi problémáit hátterét. Ezért, ahogy haladsz ezen az úton, változik érzelmi állapotod, más-más szerekre lehet szükséged.

Ha ennél többet akarsz megtudni

olvasd el a cikkeimet a https://www.bozsargabriella.hu/kategoria/tudastar/modszerek/ oldalon.

Bach virágok

A Bach virágok hatása

A virágesszenciákat Dr. Edward Bach, angol orvos tapasztalati úton, önmagán kísérletezve állította össze. Orvosi tapasztalata arra indította, hogy betegeinek ne csak fizikai állapotával foglalkozzon, hanem érzelmi életével is. Rájött, hogy a betegségek fizikai tüneteinek megjelenését mindig valamilyen negatív irányú érzelmi kibillenés előzi meg.

A virágesszenciák ezeket az negatív érzelmi állapotokat (félelmek, bizonytalanságok, stressz, gyász, magány, stb.) „kezelik”, egyensúlyba hozzák, vagy pozitív irányba fordítják.

A módszer egyben önismereti út is, mert a cseppek első hatása, hogy elkezdünk figyelni önmagunkra. Már a virágterapeuta kérdései a szerválasztáskor, a szedés közben az érzelmek halványulásának, eltűnésének, újabb érzelmi állapotok megjelenésének megfigyelése arra vezetik a klienst, hogy önmagában fedezze fel az gyógyulás útját.

A rendszer

Bach doktor 38 féle virágesszenciát állított elő, és ezzel lezártnak tekintette rendszerét. Később más iskolák újabb virágokkal kiegészítve létrehozták saját rendszerüket, de a tradicionális terápiában 38 szer van, én csak ezeket használom.

Ezeket a szereket Bach doktor 7 csoportba osztotta, valamilyen közös tulajdonságuk alapján. Van olyan csoport, ahol a hasonlóság szembetűnő, de van olyan is, ahol csak mélyebb megértés után látjuk meg, miért tartoznak egy csoportba. Az egy csoportba tartozó szerek hasonló, de árnyalataikban eltérő hangulatokat kezelnek, ezért fontos az alapos meggondolás, melyik szerre van éppen szükség. Van, hogy a csoport elnevezése nem pontosan írja le az érzelmi állapotokat, ezért érdemes nem csoport szerint keresni, hanem egyedileg minden szert számba venni.

A csoportok:

 • Félelem elleni szerek (5 féle szer tartozik ide)
 • Bizonytalanság kezelésére szolgáló szerek (6 féle szer)
 • A jelen történései iránti érdektelenség (7 féle szer)
 • Magányosság elleni szerek (3 féle szer)
 • Mások elképzelései és külső hatások iránti túlérzékenység (4 féle szer)
 • Kétségbeesés kezelésére szolgáló szerek (8 féle szer)
 • Mások boldogulása miatti túlzott aggódás (5 féle szer)

Az eredeti rendszerhez egy kombinált szer tartozik, a Rescue (Elsősegély) csepp. Ez 5 esszencia keveréke, amikre akkor van szükség, ha valakit hirtelen valami trauma, megpróbáltatás, ijedtség ér, vagy stresszesebb időszak elé néz. Sebesülés, baleset, orvosi beavatkozások, vagy éppen vizsgahelyzet, nehéz beszélgetés, állásinterjú – ezek elviselésén segít a Rescue készítmény. Ma már cukorka és krém formában is kapható.