Bach virágok

A Bach virágok hatása

A virágesszenciákat Dr. Edward Bach, angol orvos tapasztalati úton, önmagán kísérletezve állította össze. Orvosi tapasztalata arra indította, hogy betegeinek ne csak fizikai állapotával foglalkozzon, hanem érzelmi életével is. Rájött, hogy a betegségek fizikai tüneteinek megjelenését mindig valamilyen negatív irányú érzelmi kibillenés előzi meg.

A virágesszenciák ezeket az negatív érzelmi állapotokat (félelmek, bizonytalanságok, stressz, gyász, magány, stb.) „kezelik”, egyensúlyba hozzák, vagy pozitív irányba fordítják.

A módszer egyben önismereti út is, mert a cseppek első hatása, hogy elkezdünk figyelni önmagunkra. Már a virágterapeuta kérdései a szerválasztáskor, a szedés közben az érzelmek halványulásának, eltűnésének, újabb érzelmi állapotok megjelenésének megfigyelése arra vezetik a klienst, hogy önmagában fedezze fel az gyógyulás útját.

A rendszer

Bach doktor 38 féle virágesszenciát állított elő, és ezzel lezártnak tekintette rendszerét. Később más iskolák újabb virágokkal kiegészítve létrehozták saját rendszerüket, de a tradicionális terápiában 38 szer van, én csak ezeket használom.

Ezeket a szereket Bach doktor 7 csoportba osztotta, valamilyen közös tulajdonságuk alapján. Van olyan csoport, ahol a hasonlóság szembetűnő, de van olyan is, ahol csak mélyebb megértés után látjuk meg, miért tartoznak egy csoportba. Az egy csoportba tartozó szerek hasonló, de árnyalataikban eltérő hangulatokat kezelnek, ezért fontos az alapos meggondolás, melyik szerre van éppen szükség. Van, hogy a csoport elnevezése nem pontosan írja le az érzelmi állapotokat, ezért érdemes nem csoport szerint keresni, hanem egyedileg minden szert számba venni.

A csoportok:

  • Félelem elleni szerek (5 féle szer tartozik ide)
  • Bizonytalanság kezelésére szolgáló szerek (6 féle szer)
  • A jelen történései iránti érdektelenség (7 féle szer)
  • Magányosság elleni szerek (3 féle szer)
  • Mások elképzelései és külső hatások iránti túlérzékenység (4 féle szer)
  • Kétségbeesés kezelésére szolgáló szerek (8 féle szer)
  • Mások boldogulása miatti túlzott aggódás (5 féle szer)

Az eredeti rendszerhez egy kombinált szer tartozik, a Rescue (Elsősegély) csepp. Ez 5 esszencia keveréke, amikre akkor van szükség, ha valakit hirtelen valami trauma, megpróbáltatás, ijedtség ér, vagy stresszesebb időszak elé néz. Sebesülés, baleset, orvosi beavatkozások, vagy éppen vizsgahelyzet, nehéz beszélgetés, állásinterjú – ezek elviselésén segít a Rescue készítmény. Ma már cukorka és krém formában is kapható.