Bach doctor szerint a fizikai szinten már megnyilvánuló betegségeket mindig megelőzi egy kibillenés a lelki egyensúlyból, valami érzelmi kiegyensúlyozatlanság. A Bach cseppek ezt a kibillent érzelmi állapotot segítenek egyensúlyba hozni. A tanácsadás során minden kliensnek személyre szabott kombináció készül, a 38 féle virágesszencia felhasználásával.

A tanácsadás menete

A Bach virágterápiás tanácsadó személyes beszélgetés alapján állítja össze a kliensnek megfelelő virágesszencia-kombinációt. Az első konzultáció alkalmával meghallgatja a kliens panaszait, problémáját. Kérdéseivel igyekszik a történetről az érzelmeire átirányítani a figyelmet. Fizikai tünetek esetén azt deríti ki, milyen érzelmi állapot jellemzi a tanácsot kérőt.

Ahhoz, hogy a kliens megértse saját felelősségét a gyógyulásában, előbb meg kell értenie, milyen része (felelőssége) van abban, hogy beteg lett. A „felelősség” nem azt jelenti, hogy szándékosan hibázott, vagy ártott magának, hanem azt, hogy nem figyelt oda valamire, életmódjával, gondolkodásával hogyan járult hozzá a betegségéhez, illetve ahhoz az érzelmi állapothoz, amibe került.

A tanácsadó szerepe egyrészt, hogy kérdéseivel, visszajelzéseivel felismertesse az ügyféllel, hogy pontosan mi is az, amit tapasztal önmagán, amit érez. Próbálja megfogalmazni, differenciáltan kifejezni. Tehát önreflexióra készteti, ami máris egy dolog, amiért felelősséget kell vállalnia. Sokan nem is figyelik önmagukat, nem tudatosítják, – vagy tagadják -, mi is zajlik bennük. A tanácsadótól várják, hogy “kitalálja”, mi bajuk. Azt sem feltétlenül tudják, hogy bizonyos viselkedésükkel hogyan okoznak másoknak rossz pillanatokat.

Másrészt, azzal hogy a tanácsadó elmagyarázza a kliensnek, hogy miért és hogyan hatnak a szerek, felhívja a kliens figyelmét arra, hogy saját érzelmi állapota, annak felismerése, befolyásolása kihat az egészségi állapotára. Fejlesztenie kell érzelmi intelligenciáját.

A tanácsadó azt is tudatosíthatja a kliensben, hogy nem csak saját érzelmi állapotáért felelős, hanem azért is, ahogy másokkal való kapcsolatában viselkedik. Aláveti magát másoknak, és áldozatnak érzi magát, vagy éppen saját akaratát, véleményét erőlteti másokra. Mindkettővel saját maga rombolja a kapcsolatait, és saját egészségét is.

Tanácsot ad, nem gyógyít

Végül, amikor a tanácsadó elmagyarázza a szer használatát, a kliens kezébe teszi gyógyulásának kulcsát. Elmondhatja, hogy ő, a tanácsadó a szerekkel csak támogatni tudja, de tevőlegesen a kliensnek kell tennie magáért. A gyógyulás fő útja, hogy kifejlessze magában azokat az erényeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy saját életfeladatát beteljesítse és boldog legyen. Önmaga kell, hogy irányítsa a saját sorsát, hogy érzelmi egyensúlyát megtalálja. Önmaga kell, hogy odafigyeljen szavaira, tetteire és érzelmeire – valamint másokra tett hatására.

A Bach virágesszenciák konyakos oldatban vannak, ezeket a kliens személyére szabott módon keverjük össze és hígítjuk (30 ml-re). Ebből a keverékből kell naponta 4×4 cseppet szedni, utána érdemes újra beszélgetni a tanácsadóval. Előfordulhat, hogy egyre mélyebb, addig nem tudatosult érzelmek jelentkeznek, így közelebb kerül a szedő az egyensúly megbillenésének igazi belső okához. Ezért egy kúra (kb. 3 hét) után más szerek lehetnek szükségesek.