A korombeliekkel beszélgetve rengeteg érzelem kerül szóba, ha az elkövetkező életszakaszra gondolnak. Többeknek adtam már Bach virágkeveréket, természetesen személyre szabott kombinációban. A cseppek szedése remekül kiegészíti a coaching folyamatot, de önmagában már a virágesszenciákat meghatározó beszélgetés és a cseppek szedése is hozhat felismeréseket.

Milyen virágok segíthetnek a 60 körüli krízisben?

A Mimulus (bohócvirág)

– szükséges, ha a kliensem fél a betegségektől, fél attól, hogyan tud majd megélni, attól, hogy kevés lesz a nyugdíja, vagy attól, hogy egyedül van, és ki fog neki segíteni… Az esszencia hatására az ember bátorsággal tud élni, nem hagyja, hogy félelmei letérítsék az útjáról. Nem fél belekezdeni valami új cél megvalósításába.

A Red Chestnut (vörösvirágú vadgesztenye)

– állapot az, amikor a kliens túlzottan aggódik másokért, például a már kiröpült gyerekeiért. Képes a legrosszabbat feltételezni, nyugtalan, aggódása gyakran terhessé válik családtagjai számára. Az esszencia segít, hogy magával törődjön, terhes aggodalmaskodás helyett érzékenységét arra használja, hogy empatikusan viszonyuljon másokhoz, annak, akkor és ott segítsen, amikor szükség van rá.

A Scleranthus (szikárka)

– cseppjei szükségesek annak, aki ingadozik, akár naponta két lehetőség között, például: Menjek nyugdíjba? Ne menjek még? Váltsak? Ne váltsak? Egyik nap az egyik, másik nap a másik látszik jó döntésnek. Ellentétes észérvek, félelem a hibázástól, hangulatingadozások nehezítik a döntést. A virág cseppjei elhozzák a belső egyensúlyt: céljai figyelembevételével döntés tud hozni, nem félve attól, hogy az „rossz” lesz.

A Wild Oat (rozsnok)

– az a virágesszencia, amit nagyon sokan igényelnek, hiszen ez a további életút, életpálya választásának bizonytalanságát enyhíti. Mihez kezdjek, ha nyugdíjba megyek? Sok mindenhez van kedvem, lenne tehetségem is, nagyon szeretnék valami igazán nekem való, értelmes dolgot csinálni, de mi legyen az? Az  esszencia segít világosabban látni a céljaikat, hová szeretnének eljutni, mi az, ami igazán nekik való tevékenység.

A Honeysuckle (jerikói lonc)

– cseppjei segíthetnek azoknak, akik a múltban élnek: nem tudják elengedni például múltbéli sikereiket, hivatásukat, a régi, megszokott és boldog(nak tűnő) emlékeiket. Mivel a figyelem középpontjában a múlt van, nehezen tudnak a jelenben élni, a jövőre gondolni, terveket kovácsolni – hiszen a jövő úgysem lesz olyan szép, mint a múlt. Az esszencia hatására képesek leszünk a múltból csak azokat a dolgokat hozni, amik a jelenben segítenek örömet átélni, nyitottabbá válunk a lehetőségekre.

A White Chestnut (fehérvirágú vadgesztenye)

– a legjobban fogyó esszenciám: az „agyalós” embereknek van szükségük rá. Az életszakasz krízisekben óhatatlanul belekerülünk ebbe az állapotba: időről időre visszatérő, aggodalmas, de improduktív gondolatok uralják el az elménket. A gondolatok kavarognak, nem tudunk tőlük megszabadulni, gyakran éjszaka felébredve nem hagynak elaludni. A cseppek hatására az elme megnyugszik, képes világosan gondolkodni, koncentrálni, a problémákat megoldani.

Az Olive (olajfa virága)

– lehet szükséges, ha az emberen kimerültség lesz úrrá. Idősödő emberek gyakran nem veszik tudomásul, hogy lejjebb kell venni a tempót: ugyanannyit, ugyanúgy akarnak teljesíteni, mint korábban, és teljesen kimerítik az energiatartalékaikat. A szer hatására az illető képes lesz pihenni, jobban beosztani – és ezáltal szükség esetén mozgósítani – az energiáját.

A Mustard (vadrepce)

– azoknak segít, akik tartósan lehangoltnak, motiválatlannak érzik magukat, gyakran anélkül, hogy tudnák ennek okát. Ebben az életkorban előfordulhat, hogy „ok nélkül” pesszimizmus, érdektelenség uralkodik el rajtunk, visszahúzódunk. Ha ez tartóssá válik, elszigeteltség és magány lehet a következménye. A hozzám fordulók gyakran úgy fogalmazzák meg: „nem tudom, mi bajom, de valami nem stimmel… semmi okom nincs rá, de szomorú vagyok, semmihez nincs kedvem…”. Az esszencia támogatást nyújt ahhoz, hogy az ember örömmel végzett tevékenységeket találjon, többet legyen szeretteivel, és végül belső derűre tegyen szert.

A Wild Rose (vadrózsa)

– a „sodródók” virága: nem tetszik ugyan nekik, ahogy élnek, de nem tesznek semmit, hogy másképpen legyen. Belül feladták, hogy bármit is tudnának változtatni, vagy elébe menni az eseményeknek. Ők azok, akik felkészületlenül „esnek bele” a nyugdíjas állapotba, és nem tudják, mihez kezdjenek, hiszen nem készültek rá. A szer hatására motiváltabbá válhatnak, visszanyerhetik kezdeményezőkészségüket, megragadják a lehetőségeket.

A Walnut (diófa virága)

– a „világra segítő” esszencia: amikor nagy változásban vagyunk, de könnyen befolyásolnak mások, elbizonytalanítanak céljainkban. Gondoljunk azokra, akik szerint „ebben a korban már nem ” érdemes újat tanulni, hivatást váltani, elköltözni, párt keresni… Holott éppen a 60 utáni élethelyzet az, amikor önmagunk lehetünk! Az esszencia segít megvédeni a külső hatásoktól, kitartani elképzeléseink megvalósítása mellett, gördülékenyebbé teszi a változásokat, segít szembenézni egy helyzet lezárásával és megküzdeni az új nehézségekkel.

A Star of Betlehem (ernyős madártej)

– való azoknak, akiket nagy megrázkódtatás ért, ilyen lehet például a váratlan nyugdíjazás, munkahely elvesztése, de akár egy – „korral járó” – betegség felbukkanása is, amikor elveszítjük sebezhetetlenségbe vetett hitünket, egészséges énképünket. Előfordul, hogy tudatosan nem is éljük meg veszteségnek, ami történt, de energetikai rendszerünkben mégis nyomot hagy. Még ha készültünk is rá, hogy alapjaiban megváltozik az életünk, mert nyugdíjba megyünk vagy visszavonulunk, a lelkünk ezt akkor is veszteségnek, traumának éli meg. Az esszencia segít feldolgozni a történteket, megbékélni, és lelki fejlődés szolgálatába állítani a történteket.

Természetesen ahányan vagyunk, annyi megélése lehet a 60 körüli életszakasznak, így más virágesszenciák is szükségesek lehetnek. A virágesszenciák segítenek tudatosítani érzelmeinket, helyreállítani a kibillent érzelmi egyensúlyt, ezáltal képessé tesznek arra, hogy cselekvésre szánjuk el magunkat – ezáltal segítve a coaching folyamatot.